Η πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή

Η κρίσιμη ψηφοφορία λεπτό προς λεπτό στο ereportaz.gr

Στα κομματικά επιτελεία υπολογίζονται ένας προς ένας οι βουλευτές που μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι αμφιταλαντεύονται ως προς το τι θα ψηφίσουν, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι εάν η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκεντρώσει σήμερα 165 «ναι» τότε το αποτέλεσμα του τρίτου γύρου δεν έχει κριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να στηρίξει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα εκτιμώντας ότι ο στόχος των «180» μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές συμφωνίες και όχι με αλλαγή προσώπου.

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση

Η προεδρική εκλογή προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα αρκετών διεθνών τηλεοπτικών καναλιών, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ήδη έξω από την Βουλή βρίσκονται Μέσα από την Γερμανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Παράλληλα, 18 κανάλια από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει δορυφορική σύνδεση με το κανάλι της Βουλήςπροκειμένου να μεταδώσουν ζωντανά την ψηφοφορία ενώ άλλες 8 χώρες θα στείλουν link.

Πιο συγκεκριμένα, Ανάμεσα στα μέσα που καλύπτουν την ψηφοφορία είναι ο Εθνικός Κηρυξ από τη Νεα Υορκη, το CHANNEL 4 από τη Μεγάλη Βρετανία, το Focus και το ARD TV από τη Γερμανία, η Rai από την Ιταλία, το BBC, το  EURONEWS, το REUTERS και το ASSOCIATED PRESS ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από την Τουρκία με το το  ANADOLUM.

Η διαδικασία

olomeleia

«Σταύρος Δήμας» ή «παρών». Αυτά θα ακούγονται στη Βουλή  κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επόμενες ψηφοφορίες. Σύμφωνα με αυτό, αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν, ενώ οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών».

Δεν προηγείται συζήτηση πριν από τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.