Της Αλεξάνδρας Χριστίνας Ιωάννου
Ένα οδοιπορικό στα εκλογικά κέντρα και περίπτερα των προαστίων της Αττικής λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Η αλήθεια είναι πως μια αρχική σκέψη θα μπορούσε να ήταν τα εκλογικά κέντρα των Αθηνών όπου βρίσκει κανείς και πολλούς περισσότερους υπεύθυνους διαφόρων τομέων αλλά η εφημερίδα Μπάμ στο Ρεπορτάζ προσέγγισε τα περισσότερα σημεία και τους περισσότερους συνδυασμούς των επερχόμενων εκλογών για το Δήμο Εκάλης Νέας Ερυθραίας και Κηφισιάς. Δήμοι που συνδέονται με οικονομική άνεση και ωραίους οικισμούς, αλλά η πραγματικότητα όμως είναι κάπως διαφορετική. Τα προβλήματα είναι τεράστια και στο οδικό δίκτυο και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η εγκληματικότητα καλά κρατεί και φυσικά η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον επιχειρηματικό και κοινωνικό ιστό.
Αυτός είναι ένας λόγος που καθιστά το ρεπορτάζ διαφορετικό. Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός πως ενδιαφερθήκαμε κυρίως για τη σχέση των όσων βρίσκονται στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα με τον κόσμο. Καθημερινά. Και όχι απαραίτητα με τον κόσμο τους. Εξάλλου πολλοί συνδυασμοί είναι καινούριοι.
Διαφορετικές απόψεις, κάποια κοινά σημεία, κάποιοι συνδυασμοί οι οποίοι είχαν ξεκάθαρο πολιτικό και κομματικό χαρακτήρα, οι περισσότεροι όμως δηλώνουν ανεξάρτητοικομματικά, κάποιοι άλλοι μάλιστα δηλώνουν ότι επίσημα δεν έχει δοθεί το χρίσμα ούτε σε αυτούς που εμφανίζονται να έχουν μια ξεκάθαρη κομματική τοποθέτηση.
Η αλήθεια είναι πως αρχικά μια πρώτη παρατήρηση είναι πως οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί και όντως πέρα από τα θέματα του καινούργιου νόμου τα οποία τα σχολίασαν οι περισσότεροι από τα εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, (κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την επαύριο των εκλογών και κατά πόσον θα υπάρξουν αγαστές συνεργασίες μέσω της απλής αναλογικής), θα το δούμε όμως πιο κάτω.
Τελικά θα μπορέσει ο πολίτης να αποφασίσει για το αύριο της τοπικής του κοινωνίας καθώς επίσης η συγκεκριμένη ψήφος αφορά όντως το ενδιαφέρον του καθενός και της καθεμίας για την τοπική τους κοινότητα και τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν,αποφασίζουν σε συνδυασμό με τις ευρωεκλογές (και αν το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές είναι μαζί με τις ευρωεκλογές βοηθά ή όχι στη διαδικασία αυτών των εκλογών), όλα αυτά είναι ερωτήματα που τέθηκαν.
Για το αν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική γραμμή, με λίγα λόγια εάν η ψήφος αυτή θα αντιμετωπιστεί καθαρά με κομματικά κριτήρια από μέρους των πολιτών είναι ένα άλλο ερώτημα που επίσης είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τους πολίτες (μην ξεχνούμε πως ψηφίζουν και οι 17χρονοι στις επερχόμενες εκλογές)και ποια είναι η αντιμετώπιση για τους καινούργιους και για τους παλαιότερους συνδυασμούς, μιλάμε για τους συνδυασμούς οι οποίοι ενδεχομένως να είναι γνωστοί από το παρελθόν γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είτε κατεβαίνουν ως υποψήφιοι για πολλοστή φορά είτε διότι έχουν ψηφιστεί στο παρελθόν και έχουν χρήσει δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κτλ.
Με ποια κριτήρια λοιπόν τους προσεγγίζουν; Τι τους ρωτούν, ζητούν χάρες; Κάνουν καταγγελίες, είναι πιο συζητήσιμοι, είναι δυσαρεστημένοι, αφήνουν υπόνοιες ότι θέλουν να προβούν κατά κάποιο τρόπο σε κατάθεση ψήφου γιατί θέλουν να τιμωρήσουν, όπως συνέβη ενδεχομένως το 2015;
Οι υπεύθυνοι των περιπτέρων και των εκλογικών κέντρων, σε βάρδιες, ή οι ίδιοι οι υποψήφιοι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με κόσμο είναι ικανοποιημένοι από το ποσοστό του κόσμου που βλέπουν, περιμένουν αποχή και κυρίως πώς χαρακτηρίζουν αυτή τη λεγόμενη κομματική ανεξαρτησία; Η εφημερίδα Μπαμ στο Ρεπορτάζ μετά από αυτό το πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό παρουσιάζει τα εξής. Καταρχάς κάποια από αυτά παραδόξως κιόλας, ήταν κλειστά στη Ν.Ερυθραία για παράδειγμα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ (υπήρχε δίπλα και εκλογικό περίπτερο της υποψήφιας περιφερειάρχη κας Ρ. Δούρου) και του ΚΙΝΑΛ.
Κάποια άλλα και κυρίως των περισσότερων ανεξάρτητων συνδυασμών (όχι με μεγάλη κίνηση ενδεχομένως) λόγω ώρας (;) πιθανώς όπως μας ενημέρωσαν ήταν ανοιχτά και μάλιστα σε μερικά ήταν σαφές ότι έχει γίνει μία πολύ πιο προγραμματισμένη προεκλογικήπροσπάθεια και από πλευράς περιποίησης χώρου, καθώς και από πλευράς του μεγέθους του , καθώς επίσης σε κάποια σημεία τα ψηφοδέλτια ήταν ελάχιστα, σε έλλειψη, ενώ σε άλλους συνδυασμούς ήταν στοιβαγμένα σε μία άκρη. Αυτό βεβαίως μπορεί να σημαίνει και πολλά για την εκλογική πορεία του καθενός υποψηφίου και του συνδυασμού του, πέρα όμως από αυτό είναι χαρακτηριστική η χρήση των περισσότερων χρωμάτων από όλους στους καταλόγους και τις ταπετσαρίες εσωτερικά καθώς επίσης θα έπρεπε να επιμείνει πολύ κανείς για να πάρει μια απάντηση σχετικά με την ενδεχόμενη κομματική προέλευση κάποιων εκ των υποψηφίων, ακόμα και αν στο παρελθόν υπήρχε στήριξη συγκεκριμένη κόμματος.
Στο εκλογικό κέντρο του κου Γ. Θωμάκου, μιλήσαμε με την κα Έφη Κούτση, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο. Ηχηρά ονόματα όπως και αυτό της κας Νίνας Βλάχου παρατηρούνται στα ψηφοδέλτια και οι βασικοί άξονες δράσης, τα Έργα, η Καινοτομία και η Τιμιότητα. Πρόκειται για ένα συγκερασμό δυνάμεων όπως τόνισε, εξάλλου όπως είπε ο κομματικός χαρακτηρισμός έχει περισσότερο μια συμβολική παρουσία καθώς σημασία έχει η προσωπική εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στον εκλογικό νόμο, μίλησε για το γεγονός της σαλαμοποίησης των υποψηφίων, με κάποια εμφανή ανησυχία για την επόμενη μέρα και κατά πόσον θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι εκλεγμένοι υποψήφιοι. Ο κόσμος έρχεται καθημερινά, εκφράζοντας και θετικά σχόλια αλλά και παράπονα (πχ, για το θέμα του πάρκινγκ στις περιοχές του δήμου), ζητούν μεγαλύτερη παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, αλλά αυτό είναι δύσκολο όπως τόνισε λόγω αδυναμίας προσλήψεων. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα και αναγνωρίζοντας πως είναι ‘εύκολοι αποδέκτες’ καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με κόσμο, η ίδια έχει παρατηρήσει κάποια ‘αύξηση επιπέδου’ στα ερωτήματα και γενικότερα στη στάση του κόσμου που αναζητά μια αλλαγή, με απουσία στενοκομματικής προσέγγισης και φυσικά δεν εκλείπουν και κάποιες πελατειακές τακτικές ειδικά σε αναφορά με το παρελθόν. Τόνισε για εστίαση από μέρους του συνδυασμού στο σύνολο, πως ενδεχομένως κάποιοι πρώην υποψήφιοι αποχώρησαν για να εκφράσουν καλύτερα την κομματική τους ταυτότητα και πως είναι ένας πολυκομματικής συνδυασμός, όχι μια κομματική παράταξη. Η κίνηση από πλευράς κόσμου χαρακτηρίστηκε ανέλπιστη.
Ακολούθως, στο εκλογικό κέντρο του κου Σκορδίλη (νυν δημοτικός σύμβουλος), μιλήσαμε με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο κα Κ. Κοκκίνη, η οποία όπως τόνισε σημασία έχει η διαφάνεια, η συμμετοχή και η δίκαιη κατανομή των πόρων του δήμου. Με μία προσεχτική ομολογουμένως και προσωπική όπως τόνισε επιλογή μουσικής, ελληνική, τραγούδια με ευαισθησία όπως χαρακτήρισε, που περιγράφουν τα προβλήματα του κόσμου (πχ. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι της Β. Μοσχολιού) να μας συντροφεύουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και με μία έντονη πορτοκαλί και πράσινη ταπετσαρία εντός του χώρου, μίλησε για κάτι το διαφορετικό, για τα προβλήματα της περιοχής (πχ, τα όμβρια ύδατα), πιστεύει πως θα υπάρξει συμμετοχή και από τους 17χρονους και πως το γεγονός πως υπάρχουν νέα σχήματα που ανεξαρτοποιούνται κομματικά, μειώνει τις αντιδράσεις του κοινού. Η απλή αναλογική στο συγκεκριμένο συνδυασμό θεωρείται ένα δίκαιο σύστημα και πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον του κόσμου, από όλες τις ηλικίες, για ολόκληρο το πακέτο που προσφέρει ο κάθε υποψήφιος, καθώς βρισκόμαστε σε περιοχές με χάλια υποδομές. Τόνισε δε τη σημασία των φιλιών και των σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους, με κοινό άξονα τον υποψήφιό τους, κο Γ. Σκορδίλη.
Έπειτα και παρατηρώντας τα έντονα μπλε στοιχεία καθως και τους καταλόγους υποψηφιότητας του κου Γ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, συναντήσαμε την κα Μαρία Παπαλορέτζου, στο εκλογικό κέντρο του κ. Ν. Χιωτάκη. Φανερά με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε για τη σημαντικότητα της γνώσης του αντικειμένου, την ομαδικότητα και το κοινό πνεύμα που διακατέχει τους υποψηφίους, καθώς και την αξιοπιστία. Έχει παρατηρήσει όπως ανέφερε μία έντονη δραστηριοποίηση από τους νέους, δεν έχει υπάρξει κανένα παράπονο σχετικά με τον ξεκάθαρο κομματικό προσδιορισμό, έχει βιώσει την οικειότητα από τον κόσμο και στο συγκεκριμένο συνδυασμό έχουν ικανοποιητικά στοιχεία αναφορικά με την κίνηση και τη συμμετοχή του κόσμου. Τώρα αν ζητούνται χάρες..; Η τοποθέτηση ήταν πως όχι δεν υπάρχουν με την έννοια να σε ψηφίσω για να με βοηθήσεις, αλλά μακάρι να είχες βγει ή να βγείς μήπως με βοηθήσεις με το παιδί μου να μπει στον παιδικό σταθμό πχ … Η βασική ανησυχία του κόσμου ωστόσο παραμένει το ‘θα’ και αν στο τέλος όντως πρόκειται να γίνει κάτι. Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ιδιαιτέρως τα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα ενδέχεται να μπερδεύονται με τα ψηφοδέλτια λόγω ευρωεκλογών, αλλά και εκεί υπάρχουν πάντα νέοι να βοηθούν, ανέφερε.
Στο εκλογικό κέντρο του κυρίου Βάρσου εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η κόρη του κυρίου Πατούλη κατεβαίνει με αυτό το συνδυασμό, δηλώνουν ανεξάρτητοι και πως κανείς ουσιαστικά δεν έχει πάρει το χρίσμα από κανέναν. Ο κος Βάρσος έχει υπάρξει δήμαρχος στη παρελθόν και μας μίλησε η γυναίκα του. Μίλησε για έναν ανεξάρτητο συνδυασμό πολυκομματικό και πολυσυλλεκτικό, η αλήθεια είναι πως έπνεε …αέρας θαλασσινός και σίγουρα ο υποψήφιος είναι ένας άνθρωπος που τον γνωρίζουν χρόνια οι δημότες. Αναφορικά με τον κόσμο υπήρχε μια ανησυχία, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, καθώς εμφανίζονται να είναι απολιτίκ και να δείχνουν μία έλλειψη ενδιαφέροντος. Ο κόσμος που προσεγγίζει είναι κυρίως άνω των 35 ετών και έχουν παρατηρήσει και στεναχώρια και δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Θεωρούν δε πως η αποχή θα είναι μεγάλη και πως είναι λογικό καθώς και οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί.
Στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ όπου υποψήφιος είναι ο κος Α. Μήλας, η αλήθεια είναι πως υπήρχε μία δυσπιστία να ανοιχτούν. Έδωσαν ξεκάθαρο πολιτικό και κομματικό στίγμα στις επερχόμενες εκλογές, τόνισαν για την απογοήτευση του κόσμου με τε ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρούν μια σχετική αδιαφορία του κόσμου η οποία εξαρτάται και από τη διάθεσή τους και δεν κρύβουν πως ο κόσμος που έρχεται γνωρίζει πως πλησιάζει το ΚΚΕ, όπως αναφέρθη. Τόνισαν ενδεχόμενες καταγγελίες για ρουσφέτια και για καταστροφές των περιπτέρων τους από τη Χ.Α (Άγιος Στέφανος). Δεν θέλησαν να δώσουν κάποιο όνομα, γιατί όπως είπαν αυτά τα αποφασίζουν από πριν, συλλογικά. Έντονη μνεία στα ψέματα του 2015 όπως ανέφεραν και ψήφος στα λαϊκά στρώματα.
Τέλος, βρεθήκαμε στα εκλογικά κέντρα του κου Α. Μακρή και του κ. Γ. Τσούλου. Και οι δύο σχηματισμοί κατεβαίνουν στις εκλογές ανεξάρτητοι. Ο κος Κ. Ασυλογιστάκης, από πλευράς του κου Μακρή, μίλησε για ασφάλεια, ανακύκλωση και ενέργεια. Για την ασφάλεια δε, αναφέρθηκε στην ανάγκη περιπολιών από τους ίδιους τους δημότες επικουρικά μαζί με την αστυνομία, καθώς και τη στιγμή της συνέντευξης είχε στοιχεία για απόπειρα διάρρηξης. Είναι ένας καινούριος συνδυασμός, έχουν διαπιστώσει αρκετή αδιαφορία του κόσμου και φοβούνται την αποχή και τόνισαν πως ερωτούνται κυρίως από τον κόσμο για το εάν οι υποψήφιοι εργάζονται ή είναι από κάποια πολιτική οικογένεια. Θεωρούν δε πως σαν λαός δεν είμαστε έτοιμοι για την απλή αναλογική, δεν έχουν ζητηθεί χάρες από πλευράς κόσμου και πως η βασική ηλικία που τους προσεγγίζει είναι 40+, καθώς το ίδιο το σύστημα έχει διώξει τους πολίτες και βρισκόμαστε σε μία χώρα που πεινάει όπως τονίστηκε.
Η κα Μ. Θωμαίδη εκ μέρους του συνδυασμού του κου Τσούλου, μίλησε γιαδιαφάνεια, ανεξαρτησία και ασφάλεια. (Εκεί είδαμε και τη συμμετοχή της κας Β. Γιαννοπούλου, γνωστότερη ευρέως από την ιστορία με την κα Ζούνη), δηλώνει πως υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά και εκεί τονίζεται πως υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι, που λογικό είναι το ενδιαφέρον και η ψήφος(;) ενδεχομένως να επιμοιράζονται με βάση τη γνωριμία και τη σχέση που επικρατεί. Και εκεί η παρουσία νέων ωστόσο δεν είναι έντονη …
Το τί θα γίνει στις εκλογές μένει να το δούμε, το μόνο σίγουρο είναι να μην επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί αποχής, για πλείστους λόγους, όπως επίσης και ο κόσμος καλό είναι να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός πίσω από το προφίλ του κάθε υποψηφίου και συνδυασμού …